At hele familien spiser sammen er helt essensielt for oss, forteller Han Go, en av arvingene i familebedriften Go-Tan. Varemerket Go-Tan er i dag blitt kjent over hele Europa for sine mange sauser og produkter innenfor asiatisk matlaging.

– I min oppvekst har mat betydd alt. Vi hadde, og har fortsatt, store middager med hele familien samlet og mange forskjellige retter spredt utover bordet. Slik det er vanlig å spise sammen i Asia.

– Det er viktig å spise sammen. Mat er en viktig familieting. Å skape minner sammen, det er noe av det viktigste i livet. At man har hatt mange fine stunder over gode måltider blir man takknemlig for på slutten av livet, sier Han Go og smiler lunt.

Det å bruke tid med familien. Å spise sammen hver dag, det er noe av verdiene Han Go og familien hans ønsker å formidle gjennom sine produkter.

Bestemor Tan sier at hun ikke spiser for å leve, men hun lever for å spise.

Bestemor Tan sier at hun ikke spiser for å leve, men hun lever for å spise.

Familien Go-Tan kommer opprinnelig fra Indonesia, deler av familien kommer fra Kina. Allerede da familien bodde i Indonesia drev de med matlaging og matproduksjon, og de hadde i tillegg sin egen restaurant. Men på 50-tallet flyttet de alle til Nederland, og startet opp sin europeiske virksomhet. Det tok ikke lang tid før de kjappe, smakfulle asiatiske rettene ble etterspurte av hollandske ganer. I dag får du tak i Go-Tan-produkter i hele 18 land, og firmaet er fortsatt 100 % familieeid.

I dag strekker produktporteføljen seg fra sauser, marinader, soya, nudler, kokosmelk og ikke minst brennhet chilli. Et must i alles kjøleskap. Og i ny og ne kommer det nye produkter i butikkhyllene.

Asiatisk mat vokser stadig i popularitet. Kanskje ikke så rart. Vi europeere reiser stadig mer til eksotiske strøk. Vi blir mer kjent med det asiatiske kjøkken og vi blir stadig flinkere til å ta med fremmed matkultur hjem.

– I tillegg er asiatiske mat veldig kjapt og enkelt å lage. Og det passer perfekt i folks hektiske hverdag. Asiatisk mat veldig energieffektivt og gir deg lite oppvask, legger han til. Det eneste som kan være litt vanskelig med asiatisk mat er å finne balansen mellom smakene og krydderne. Men dette har Go-Tan allerede blandet klart i sine ferdige sauser og marinader.

– Min favorittrett er laks med teriyaki og sesam. Alle elsker det når jeg serverer den retten. Den er også veldig mild og barnevennlig, sier han.

 

Historien bak Go-Tan

Tilbake i 1936 startet Go-familien en liten forretning som solgte kjeks, kaker, brød, peanøtter og grønnsaker. Butikken fikk etterhvert en etablert plass i nærmiljøet og mange kjøpte fast sine matvarer her.

På 50-tallet flyttet bestemor og bestefar Go til Nederland. Med på flyttelasset var alle deres syv barn. De flyttet inn i et lite, tradisjonelt hus med garasje på baksiden. Denne garasjen ble fort forvandlet om til et lite produksjonsanlegg, og duften av ingefær og chilli spredte seg i nabolaget. Det ble stekt, bakt, fritert og de mest smakfulle sauser og marinader ble blandet. Alle i familien hjalp til.

Familien slo seg da sammen med en god partner gjennom flere år, Mr Tan. Dermed oppstod merkenavnet Go-Tan.

I 1955 åpnet familien restauranten Hokkie, som betyr glede. De raske smakfulle rettene ble kjapt populære, men det ble også matproduktene. Snart flyttet de virksomheten til Amsterdam der de åpnet en butikk og utvidet produktspekteret ytterligere. Her ble blant annet Gos spesielle Shanghai-nøtter veldig populære.

I 1962 var tiden kommet for å utvide produksjonen, og nye produksjonslokaler ble etablert i Badhoevedorp. Familien slo seg da sammen med en god partner gjennom flere år, Mr Tan. Dermed oppstod merke-navnet Go-Tan.

Nå produserer selskapet store mengder Bumbus, friterte peanøtt-kaker, friterte poteter i chilisaus og store såkalte Krupuk, eller rekechips. Bestemor, Oma, var daglig på besøk for å delta i friteringsprosessen, noe bildet viser.

I 1975 åpner Go-Tan en ny, stor fabrikk i Spoorstraat i Ketsen for å henge med den stadig økende etterspørselen etter deres produkter.

I 1998 besluttet de tre brødrene Cliff, Bing og Han Go å ta over bedriften. Varemerket fortsetter å utvikle seg.

2002 får Go-Tan varemerket sin kjente lillafarge og i 2004 feirer firmaet 50-års jubileum med venner, familie og forretningsrelasjoner. Dette feires selvsagt over store mengder med god, hjemmelaget mat.

I 2009 lager Go-Tan sin første TV-reklame som ble sendt over ulike regionale TV-stasjoner. Etterhvert ekspanderer Go-Tan-merket ut av Nederland og produktene blir å finne i butikkhyller over hele Europa. Nå settes også i gang et større markedsføringsløp, nye TV-reklamer blir laget og Go-Tans wok-buss. Den lilla bussen kjører rundt i hele Europa på matmesser og festivaler og serverer nydelig mat til sultne gjester. Den lilla bussen fant veien helt til Norge.

I 2014 feiret Go-Tan 60-årsjubileum, og veksten fortsetter. I dag nyter mer enn 45.000 kunder alle de ulike asiatiske matproduktene over hele Europa. Produksjonen, distribusjon, markedsføring og salg har vokst seg til en virkelig stort nivå. Hele 60 ansatte jobber i dag i Nederland med produksjon og administrasjon.

Visjonen til Go-Tan er å gjøre det enkelt å lage autentiske og minneverdige asiatiske matøyeblikk. Nettopp fordi det er de viktigste øyeblikkene i livet.