Asiatiske mattradisjoner har et enormt spenn, helt fra kebab og flate brød i Midtøsten via chillisterke sauser og krydder i Kina til sushi og soya i Japan. Men én ting har de asiatiske landene til felles: Mat spises ikke bare for å holde kroppen i gang. Måltidene skal samle familien. Det er ikke uvanlig at flere generasjoner bor under samme tak. Og når det er middagstid, samles barn, foreldre, besteforeldre og oldeforeldre rundt bordet for å bruke tid på hverandre, snakke om dagens begivenheter og ha det hyggelig. Slik lager du retter som barna kommer til å elske.

Asiatisk mat kjennetegnes ofte av landlige og enkle råvarer tilberedt med enkelt utstyr på en enkel måte. Likevel er maten balansert smaksatt med særpregede og lokale krydder og sauser. Hva som er tilgjengelig av råvarer, innflytelse fra naboland og handelspartnere og lokal økonomi og kultur gir selvsagt retning på de ulike mattradisjonene.

Indonesisk mat

Indonesia ligger i det Filippinske havet like nord for Australia. På grunn av sin strategiske beliggenhet har Indonesia historisk hatt mye handelstrafikk og dermed også fått kulinarisk inspirasjon fra nesten hele verden. Dette, kombinert med en en lang og velutviklet mattradisjon og god tilgang på sjømat, så får man et svært rikt og variert kjøkken. Smaksbildet kan beskrives som ganske kompleks, med mye kreativ bruk av krydder, urter og smakfulle råvarer.

Fra India har lokale retter blitt influert av curry og sterke krydder. Fra Kina kommer blant annet nudler, bakso (fiske- eller kjøttboller) og vårruller som Indonesia har laget egne varianter av. Nellik og muskat er typiske indonesiske krydder som er blitt vanlig verden over. Som i Thailand finner du også mange oppskrifter basert på kokosmelk. Nasi goreng, gado-gado og sate er å anse som populære nasjonalretter.

Spice opp dine favorittretter med litt av Go-Tans Sambal Oelek, en hot og smakfull krydderblanding som du kan i praksis bruke på hva som helst.

Indisk mat

Som Kina er det like meningsløst å snakke om indisk mat som ett kjøkken. Til det er den interne variasjonen for stor. Mellom den enormt lange kystlinjen i sør til Himalaya-fjellkjeden i nord har man et vell av lokale kulturer, jordsmonn, geografi (kyst, ørken, fjell) og vegetasjon som påvirker mattradisjonene i ulike retninger. Av religiøse grunner er vegetarisk og vegansk kosthold svært utbredt. Bønner og linser brukes ofte som base i mat, men også ris og nudler som i resten av Asia. Paneer, som er en litt fastere form for cottage cheese, brukes for å gi retter litt konsistens. Kokkene er ofte forholdsvis rause med bruk av olje i maten.

Indere liker som regel sterk krydret mat og de fleste retter inneholder mer enn en god neve med chilli, kardemomme, kumin, ingefær, safran, koriander og/eller hvitløk. Hver kulinariske region har sin egen krydderblanding, eller en garam masala. Til maten servers ofte myke, stekte naan-brød.

Thailandsk mat

Det thailandske kjøkken blir ofte beskrevet av profesjonelle kokker som et av verdens mest spennende kulinariske retninger. Dette henger nok sammen med at kongeriket Thailand har i asiatisk sammenheng vært svært velstående og har hatt en forholdsvis stor øvre sosial klasse som har kunnet dyrke frem gode mattradisjoner. Thailand er kjent for en god harmonisk blanding mellom gode krydder, sødme og syre.

Også internt i Thailand spriker mattradisjonen en del: Nordlige Thailand er kraftig inspirert av Kina. Der foretrekker den smakfulle, klebrig risen, gjerne sammen med sterkt krydrete retter med kylling, svin eller ferskvannsfisk. I sør hvor de har tilgang til sjøen tilberedes mye fersk sjømat som fisk, kongereker og krabbe – gjerne i en curry eller masaman-saus. Her kjenner vi igjen en rekke mildere og friskere smaker som lime, kardemomme, nellik og kanel. I Thailand brukes mye frukt som mango, ananas, pomelo og ikke minst kokos i matlaging.

Skap den ekte Thailandske følelsen hjemme. Hell en flaske med Red curry eller Green curry fra Go-Tan over dine favorittgrønnsaker og litt strimlet kylling- eller svinefilet, så har du den. Go-Tans Sweet chillisaus går for å være Asias ketchup og bør være i alles kjøleskap. Det samme gjelder den sterke, røde chilisausen Sriracha passer til alt fra nudler, ris og wok til supper, marinader og dipper.

Kinesisk mat

Kinesisk mat blir i vesten ofte oppfattet som kjappe nudleretter og sursøte sauser. Men Kina er et gigantisk land med mange, mange lokale retninger med årelange mattradisjoner. Mangfoldet er så bredt og variert at det blir meningsløst å snakke om kinesisk mat som en retning. Vi nevner her kun de fire mest kjente retningene:

Kantonesisk mat er kanskje det vi er mest kjent med i vesten. Her brukes mye hvitløk, vårløk, ingefær, eddik og sukker. Maten tilberedes på sterk varme slik at smak og konsistens bevares bedre.

Shandong-kjøkkenet tilhører den nordlige kystregionen. Her brukes mye sjømat som skjell, reker, krabbe og blekksprut. Som tilbehør servers en lokal mais-type, korn, peanøtter og ulike grønnsaker som poteter, løk, aubergine og sopp.

Sichuan-kjøkkenet kjennetegnes best av sin uhyre chillisterke mat. Hvitløk, peanøtter, sesampasta og ingefær er vanlige ingredienser.

Huaiyang-kjøkkenet er en retning innen det kinesiske kjøkken som er utbredt rundt utløpene av de store elvene Huai og Yangtze i provinsen Jiangsu. Her er smakene ofte søtere og aldri spesielt sterkt. Dumplings er også en del av denne tradisjonen.

Med Go-Tans Ketjap Sesam kan du gjenskape den kinesiske atmosfæren i ditt eget kjøkken. En herlig klassisk kantonesisk aroma og smak.

Japansk mat

Når vi tenker på Japan, tenker vi også ofte på sushi og sashimi servert kun med wasabi, syltet ingefær og soyasaus. Dette er et uttrykk for den japanske matfilosofien som dreier seg om å bevare mest mulig av råvarens smak og konsistens. Maten skal serveres så enkelt og rent som mulig.

Ris og ulike typer nudler er også viktige komponenter i japansk matlaging. Ål (Unagi), matsutake-sopp, asparges, bambusskudd finnes ofte i oppskriftene. Også her skal man selvsagt gjøre minst mulig med matvarene før de servers.

Inviter dine beste venner på en japansk opplevelse. En enkel, men veldig god wok-rett, skaper du med Teriyaki Woksaus fra Go-Tan. Her får du den kjente japanske soyasausen blandet med en mild og behagelig honningsmak.