Når barna kommer hjem fra barnehagen og skolen er de ofte trøtte og sultne, men likevel virker de ofte mer interessert i lek, spill og barne-tv enn middagsmat. Det er ingen tid å miste! Om du vil unngå sure geiper og mas ved middagsbordet, må maten stå på bordet raskt og smake godt. Det kan være en utfordring for de voksne, som gjerne  også er slitne etter en hektisk dag på jobb. Heldigvis finnes det sunne middagsvarianter som går fort å lage – og smaker deilig for både store og små.

Sunne matretter

Bytt ut pølsene og fiskebollene med mer næringsrike alternativer. Både fisk og svinekjøtt er godt i wok. Det er sunt og veldig enkelt å lage. Noen ganger kan det også være vanskelig å få barnet til å spise grønnsaker. Men ved å lage enkle wokretter kan selv skeptikerne like smaken. Prøv for eksempel sursøte nudler med svinekjøtt.

Selv Sei går ned med et smil med litt asiatisk inspirasjon, skal du se. Marinér Sei eller annen fisk i lime og Go-Tan Sweet Chilisaus bruk Go-Tan Ketjap Manis for å sette en ekstra spiss på nudelretten, eller stek fisken i ovnen med en sitrongressaus.

Tomatsuppe med en vri

Ta en gammel klassiker, som tomatsuppe, og gjør den mer spennende og søtere med kokosmelk og søt chilisaus. Om barna liker sterk mat kan du smaksette med Go-Tan Sambal Olelek. Du kan også lage suppen mild og heller la de voksne få røre det ned i sine porsjoner etterpå, for litt ekstra smak.

Inspirer til et sunt kosthold

Asiatisk mat kombinerer mange ulike grønnsaker. Det er en ypperlig inspirasjonskilde for sunne retter som sikrer fem om dagen, og samtidig er det matretter som er raske å lage. Det byr også på en mulighet for deg å lære barnet ditt mer om hvorfor det er så bra å spise mye grønnsaker. Lærer du barnet ditt gode vaner og spise rikelig med frukt, bær, salat og grønnsaker bidrar det til god helse her og nå, samtidig som det kan motvirke livsstilssykdommer senere i livet.

Slik lager du sunn festmat som imponerer!

Kjøkkenhjelp

Barn liker også å være med på matlagingen. Kanskje de kan få være med på å velge middagsoppskriften? Eller hjelpe deg med å vaske grønnsakene, røre i sausen eller blande ingrediensene mens dere snakker litt om hva som skal serveres? Litt større barn kan synes det er gøy å hjelpe til med å skrelle, raspe eller kutte grønnsaker. Pass på at du lærer bort «klo-metoden». Når du skal kutte grønnsaker brukes ofte «klo-metoden» – både for å beskytte hånden, men også for å kontrollere hvor store bitene skal bli. Bøy fingrene og lag en klo.

Bøy det ytterste leddet inn og la det hvile på grønnsaken. Beveg kniven parallelt med det midterste fingerleddet når du skjærer. Pass på at grønnsakene som skal kuttes ligger stødig før du begynner å kutte. Dermed er de forsiktige med kniven og beskytter sine små hender.