Godt sammensatt vegetarmat kan være fullverdig ernæringsmessig, og det kan ha positive helseeffekter. I tillegg er det miljømessige fordeler ved å spiser mer variert. Uavhengig av hva slags kosthold du velger, er det en fordel å kunne variere og pirre smaksorganene med noe nytt – også i hverdagen. Det er heller ikke noen ulempe om hverdagsmiddagen er rask å tilberede, eller at det finnes mange variasjoner og smaker du kan teste ut.

 

Vegetarisk mat

Vegetarisk mat er vanlig i store deler av verden, og spesielt i Asia. Mange nordmenn blir inspirert etter besøk på indiske, kinesiske, vietnamesiske eller thailandske restauranter, og ønsker å lage lignende retter hjemme. Dessuten reiser vi mer. Vi henter inspirasjon og idéer til vegetarretter fra asiatiske mattradisjoner. I Asia er vegetarmat mye mer utbredt enn i Norge, og i et land som India er over 30 prosent av befolkningen vegetarianere. I Kina, Thailand og Taiwan er også andelen av vegetarianere langt høyere enn her hjemme. I utgangspunktet er grunnen til dette en historisk mangel på kjøtt, og derfor er mye av kostholdet i Asia basert på frukt og grønnsaker. Når vann og dyrkbar jord er mangelvare, gir det mer mening å spise grønnsakene man dyrker direkte, framfor å fore opp husdyr på gress som behøver store mengder jord og vann.

Hoi An, Quang Nam Province, Vietnam

Visste du at:

I et vegankostholdt utelates alle animalske produkter som kjøtt, fisk, egg og meieriprodukter – alle matvarene er plantebaserte…

Les resten

I et lakto-vegetarkosthold kan man spise meieriprodukter, som melk, ost og yoghurt i tillegg planteprodukter.
De som spiser Lakto-ovo-vegetarkost kan også spise egg.
Andre typer kosthold som legger vekt på vegetabilsk mat kan være raw food, der matvarer i prinsippet ikke skal bearbeides eller varmebehandles. Du har også såkalt fleksitar-kosthold, som inkluderer noe kjøtt eller fisk.
Kilder: Helsedirektoratet, Helsenorge.no

Kjøttfri mandag

De siste årene har kjøttfri mandag blitt et kjent begrep. Konseptet går ut på å erstatte kjøttretter med vegetarretter hver mandag, øke bevisstheten rundt de helsemessige fordelene vegetarkost har, oppmuntre folk til å spise mindre kjøtt og bidra til å dempe farten på klimaendringene verden opplever. Mange velger å spise mer plantebasert mat, men ønsker ikke å kutte ut kjøtt og fisk fra kostholdet sitt. Disse omtales gjerne som «fleksitarianere». Det betyr i praksis at man har én eller flere dager i uken hvor du spiser vegetarisk, og andre dager med kjøtt- eller fiskemåltider. Enten har du rene dager der du ikke spiser rødt kjøtt, eller så halverer du mengden kjøtt i ulike retter og erstatter dette med et vegetarisk alternativ.

Vegetariske wokretter

Grønnsakswok er en sunn og enkel måte å redusere kjøttinntaket på, samtidig som du får i deg både proteiner, vitaminer og mineraler ved å variere utvalget grønnsaker. Wok er også et elsket alternativ for familier med dårlig tid.

Prøv en av Go-Tans mange spennende woksauser, for eksempel en av de 6 spennende smakene i Go-Tan Asian Naturals wok. Dette er produkter som inneholder naturlige ingredienser og er helt fri for konserveringsmidler, kunstige smaksforsterkere og fargestoffer. Serien kommer i 6 spennende smaker: Sweet & Sour, Teriyaki, Soy Sesam, Lemongrass, Red Curry og Chili Garlic.

 

Mange muligheter

Basisingrediensene i et vegetarmåltid finner du stort sett i alle dagligvareforretninger. I tillegg har både velassorterte dagligvareforretninger og helsekostforretninger ferdigretter som vegetarburgere og soyapølser, tofu og pålegg. Prøv gjerne nye grønnsaker fra grønnsaksdisken eller fra utenlandske matbutikker, og smaksett med gode sauser. Go-Tan Sweet Chilli Less Sugar og Go-Tan Sriracha hot chili sauce er begge utmerket smakstilsetninger for å tilføre vegetarretten det lille ekstra. Bruk vegetariske oppskrifter som hjelp og inspirasjon til å forsøke nye matvarer, eller til å kombinere kjente matvarer på nye måter.